preskoči na sadržaj

Gimnazija "Fran Galović"

 > Naslovnica
Vijesti

Stručna školska ekskurzija u Švicarsku

Autor: Nina Tadić, 27. 3. 2018.

Od 12. do 16. ožujka 36 gimnazijalaca uz pratnju profesora Marine Furkes, Željke Perošić, Marka Vargovića i Danijela Kolarića putovalo je u Švicarsku.

Razgledali su grad i posjetili Sveučilištu u Ženevi. Na matematičkoj radionici upotpunili su svoje znanje o vrstama simetrije, a na kemijskoj radionici izveli pokuse s helijem, vodikom, ugljikom, amonijakom, vidjeli koje su boje plameni raznih metala i naučili još mnogo zanimljivih činjenica. Drugi dan putovanja posjetili su CERN u Meyrinu i slušali predavanje o otkrićima i radu u CERN-u, saznali kako rade akceleratori te vidjeli AMS i CCC. Posljednji dan posjeta mnogima je bio i najzanimljiviji. Došavši u Laussanu, učenici su posjetili Olimpijski muzej i Saveznu politehničku školu u Lausanni (EPFL-u). Znanstvenica Jelena Vukajlović Pleština održala je predavanje o nanožicama, njihovu nastajanju, načinu rada i primjeni. Dio učenika posjetio je i clean room, laboratorij u kojemu se nanožice stvaraju, proučavaju i poboljšavaju. Ostali učenici mogli su vidjeti transmisijski elektronski mikroskop, uređaj za epitaksiju i optički labos za Ramanovu spektroskopiju i za električna mjerenja. Predavanje o svom boravku i studiju u EPFL-u održala je studentica računalstva Miranda iz Hrvatske, a profesor Roko Pleština održao je izlaganje o tome kako je iz CERN-a, gdje je sudjelovao u CMS grupi u pronalaženju Higgsova bozona, došao do Nestlea gdje se sada koristi znanjem iz fizike. 

Putovanje u Švicarsku bilo je vrlo zanimljivo. Učenici su puno naučili, zabavili se i obogatili život jednim nezaboravnim iskustvom.

Mirta Sabol, 4. d

Fotogaleriju profesorice Furkes možete pregledati ovdje.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KORISNI LNKOVI

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta


Nacionalni


Agencija za odgoj i obrazovanje


Koprivničko križevačka županija


Grad Koprivnica


Postani student

 

eTwinning

CMS za škole logo
Gimnazija "Fran Galović" / Ulica Dr. Željka Selingera 3/a, HR-48000 Koprivnica / gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr / ured@gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju