preskoči na sadržaj

Gimnazija "Fran Galović"

PASCH

Nasch-Pasch

Već niz godina, kao dio projekta partnerskih škola, postoji i internetski portal Nasch-Pasch, na kojem učenici Pasch-škola Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske objavljuju članke na njemačkom jeziku. U pokušaju da se uvođenjem novin formata članci poboljšaju i učine zanimljivijima, Goethe-Institut je organizirao trodnevni sastanak redakcije. Dio radionica vodila je i bosansko-hercegovačka književnica Emina Čabaravdić-Kamber koja živi i radi u Njemačkoj. 

Na kraju druženja održana je prezentacija radova.

Svoje dojmove o boravku u Zagrebu ukratko je opisala Hana Živko, koja je s Ozanom Brkić sudjelovala u radu redakcije.

Deutsch auf den Straßen von Zagreb…

Ozana und ich haben in Zagreb an einem Nasch-Pasch-Projekt vom 16. bis zum 18. November 2018 teilgenommen. Alle Workshops und Vorträge wurden im Gebäude von Goethe Institution gehalten. Wir haben Workhops über kreatives Schreiben gehabt, darüber gelernt, wie neue Artikel für dieWebseite „NASCH-PASCH“ geschrieben und wie professionell Fotos gemacht werden! Das war am meisten toll! Es war nicht so anstrengend, weil wir viele neue Leute kennengelernt haben und alles war besser, einfacher, entspannter und mit viel Spaß! Das war eine sehr schöne Erfahrung. Wir haben unser Deutsch verbessert, viele neue Wörter gelernt, mit vielen neuen angenehmen Leuten kommuniziert und gelacht.

Hana je članku priložila i tri fotografije.

 

Fit in Deutsch 1 i 2

I ove godine na Gimnaziji su organizirani ispiti Fit in Deutsch 1 i 2. Ispitima je pristupio rekordan broj učenika, preko 120. 90 učenika je 17. listopada 2018. polagalo ispit Fit in Deutsch 1, a 18. listopada 2018. njih 32 Fit in Deutsch 2. Još jednom je zgodno istaknuti da ispiti inače koštaju 700 i 800 kuna, a da se kod nas mogu polagati po cijeni od 70 kuna. Potvrda o položenom ispitu vrijedi doživotno. Ostale razine (B1-C2) učenici mogu polagati na Goethe-Institutu po cijeni koja je 50% niža od redovne cijene.

Ispit je organizirala prof. Marija Smoljo-Krapinec. Na ispitima su osim ispitivačica Goethe-Instituta Milke Jurković i Ines Ferderber kao suispitivači sudjelovali i profesori Miodrag Maričić i Neven Kekez.

 

Proslava desetogodišnjice projekta PASCH

Početkom listopada u Zagrebu je organizirana proslava desetogodišnjice početka projekta PASCH u Republici Hrvatskokj. Proslava je organizirana na zagrebačkom jezeru Bundek. Kratko izvješće o tome napisala je učenica Katarina Krstanović, a da biste stekli uvid u djelić atmosfere, izvješću je priloženo nekoliko fotografija i kratki film.

Am Donnerstag und Freitag, dem 4. und 5. Oktober 2018, haben ausgewählte Schüler aus unserem Gymnasium, die Deutsch lernen, in Zagreb an mehreren Workshops auf Deutsch teilgenommen. Die Tour der Pasch-Schüler in Zagreb wurde vom Goethe-Institut organisiert. Die Pasch-Schulen, die auf den Aufruf reagierten, waren das Petar Preradović-Gymnasium aus Virovitica, die Schule für Tourismus, Gastgewerbe und Handel Pula, das Metković-Gymnasium, das Bernadin Frankopan-Gymnasium aus Ogulin, die Grundschule aus Čepin, die Pantovčak-Grundschule und die Internationale Schule aus Zagreb. Am ersten Tag, nachdem sie im Chillout Hostel angekommen waren, hatten die Schüler etwas Freizeit, und am zweiten Tag standen für jeden Schüler Workshops zur Auswahl und eine Feier der 10-jährigen Pasch-Jubiläums. Am Ende wurden die Ergebnisse aus jedem Workshops präsentiert. Dies war das Ende der Feier und wir gingen zurück nach Koprivnica.

 

Ljetni tečaj u Hohebuchu

Troje gimnazijalaca imalo je priliku sudjelovati u ljetnom tečaju u njemačkom Hohebuchu. Kao i svake godine, vratili su se puni dojmova. Leda Krapinec, Ana Uremović i Bruno Mađerić su samo za vas napisali izvješća o svom doživljaju tečaja i priložili nekoliko slika.

 

"Zvjezdice" u posjetu - nastavak projekta "Veseli njemački"

I ove godine, u predbožićno vrijeme, kada je škole ukrašena razrednim jelkama, pozvali smo klince i klinceze dječjih vrtića da nam se pridruže i poigraju s nama. Odazvale su nam se "Zvjezdice", za koje su učenici 3. e razrednog odjela priredili nekoliko igara i uvježbali dječje pjesmice na njemačkom jeziku. Za logistiku je bio zadužen prof. Miodrag Maričić, a učenike je pripremio prof. Neven Kekez. Ovdje možete vidjeti kakvo je raspoloženje vladalo na početku, a kakvo na kraju posjeta.

 

Svečana podjela diploma

U školi je organizirana podjela diploma učenicima koji su krajem rujna polagali ispite Fit 1 i 1. Svi učenici koji su pristupili ispitu su ga i položili, i to s vrlo dobrim ili odličnim uspjehom. Učenicima je uspjeh na polaganju čestitao i ravnatelj Vjekoslav Robotić, a prof. Miodrag Marićić je pozvao učenike da se uključe i u ostale aktivnosti i natjecanja koja se organiziraju u sklopu inicijative PASCH. Učenica Lucija Đaković nas je pjesmom uvela u podjelu diploma. Ovdje možete pogledati i nekoliko slika napravljenih tijekom kratkog druženja. 

 

Kako crtati strip na njemačkom?

Kitty Kahane, voditeljica radionice

Lucija Đaković i Matea Havaić, učenice 2. g, bile su tri dana na Goethe-Institutu u Zagrebu i bavile se crtanjem stripova. O tome su napisale kratko izvješće i priložile nekoliko fotografija.

 

Tihana Vrban i Domagoj Džanko o tečajevima u Bielefeldu

Ovoga ljeta Tihana i Domagoj su proveli tri tjedna u Bielefeldu. Prema Tihaninim riječima, to su joj bila najljepša tri tjedna u životu. I Domagoju je tečaj bio najbolji dio ljetnih praznika. Pročitajte kako su im izgledala ta tri tjedna. A nekoliko slika ilustriraju kako je izgledao Tihanin boravak.

 

 

Osvoji ljetni tečaj njemačkog jezika u Ateni

Goethe-Institut ponovo nudi učenicima zanimljiv natječaj. Osvojite ljetni tečaj njemačkog jezika u Ateni! Sve što vas zanima nalazi se u ovom dokumentu.

 

Martin Sommer na Gimnaziji

5. veljače 2016. Gimnazija je ugostila berlinskog glazbenika Martina Sommera koji je s učenicima održao zanimljivu radionicu. Učenici su pisali tekstove, skladali, svirali i pjevali i, sve u svemu, jako se dobro zabavili uz Martina i njegovu suradnicu Franzisku. Proizvod radionice je i ova pjesma, a nekoliko slika će vam dočarati kako je sve skupa izgledalo.

 

"Pčelice" u našoj školi

U utorak 22. prosinca 2015. djeca iz Dječjeg vrtića „Tratinčica“, skupina Pčelice, s odgajateljicama Majom Marković i Anom Romek posjetila su našu školu i upoznala se sa zanimanjem nastavnika te različitim aktivnostima i događanjima u školi. Djeca su s velikim zanimanjem razgledala okićena božićna drvca u predvorju škole i nisu krila oduševljenje  pojedinim drvcima! Posjetili su i nastavni sat  engleskoga  jezika te poput pravih učenika zauzeli svoja mjesta u školskim klupama. Da rado i s veseljem uče pokazali su u našem „Treffpunktu“ u radu s učenicama 4. a razreda, te uz ples, pjesmu i druženje naučila neke riječi na njemačkom jeziku. Za kraj smo sačuvali sport. U velikoj dvorani curice su s prof. Marinom Tomac-Rojčević savladale osnove aerobika, a  dečki  u organizaciji  prof. Ranka Gojkovića zaigrali nogomet. Pčelice su otišle s osmjehom na licima, a neki su rekli da će doći opet! Mi ih s veseljem očekujemo!

Marija Smoljo-Krapinec

 

Studiranje u inozemstvu

U Gimnaziji „Fran Galović“ u prosincu je održano predavanje o mogućnostima studiranja u inozemstvu, i to s obzirom na dva najzastupljenija strana jezika u našim školama – engleski i njemački. Predavači su bili Mirela Tomaić, dipl.oec., bivši gimnazijalci koji studiraju u inozemstvu Ana Marija Ladan, Lucija Sović i Alen Trgovčević te profesor Miodrag Maričić, organizator. Korisne poveznice, savjete i preporuke pročitajte u tekstu u privitku.

 

Advent im Gymnasium

Dva odjela osmog razreda Osnovne škole Sokolovac koja uče njemački jezik posjetila su nas 17. prosinca 2015. Posjet je bio organiziran u sklopu njihovog projekta "Advent im Gymnasium". 26 učenika i učenica, dvoje razrednika i nastavnica njemačkog jezika Ivana Mihoci proveli su s nama oko 2 sata. Prof. Miodrag Maričić ih je najprije poveo u razgledanje škole. Tijekom razgledavanja upoznali su se i s ravnateljem i poklonili mu božićne kolačiče ("Plätzchen") koje su sami ispekli. U multimedijalnoj učionici im je održan kratki program, nakon čega su mogli postavljati pitanja o Gimnaziji.
Posjet se nastavio u našem "Treffpunktu". Za učenike je pripremljen kratak kviz o zemljama njemačkog govornog područja, a nakon toga bavili smo se Božićem. Učenici su uz pomoć prof. Nevena Kekeza obradili nastavni listić "Adventskalender", a nakon toga su pisali jedni drugima božićne čestitke koje je pripremila prof. Lidija Šalamon. Na kraju smo svi skupa otpjevali dvije poznate njemačke božićne pjesme "Stille Nacht" i "O Tannenbaum". Posjet je dokumentiran i fotografijama koje su snimale učenice 3. c razreda Edita Jurenec i Nikolina Mesić. Možete ih pogledati ovdje!

 

Radionica na Goethe-Institutu

Tihana Vrban i Martina Ladan, učenice 2. e razreda, sudjelovale su od 3. do 6. 11. 2015. na radionici koja se bavila učeničkim novinama "Nasch-Pasch" koje su dio portala "pasch-net.de" namijenjenog mladima koje zanima njemački jezik. Tihana je napisala članak o svom doživljaju radionice, a možete pogledati i izbor fotografija koje je napravila prof. Svjetlana Bebić iz metkovićke Gimnazije, koja je sudjelovala na radionici kao članica tima zaduženog za brigu o sudionicima. 

 

Večer multijezične poezije

Uoči Europskog dana jezika, u kafiću "Pixel" su i naši gimnazijalci 24. rujna 2015. govorili ili čitali poeziju na osam evropskih jezika. Rilkeove pjesme na njemačkom jeziku recitirali su Ines Rukelj (4.e) i Marko Benjak (3.c) uz izvrsnog čitača prijevoda Mihaela Kramarića (3.c). Glavni organizator i idejni začetnik ove večeri bio je profesor engleskog i njemačkog jezika Miodrag Maričić uz podršku i drugih profesora hrvatskog i ostalih stranih jezika.   

U prilogu pogledajte slike koje pokazuju dobre vibracije te večeri. (Lidija Šalamon, prof.)

 

PASCH - jučer, danas, sutra

 

 

 

 

I ove godine smo uz pomoć Goethe-Instituta pokušali nastavu njemačkoga jezika učiniti zanimljivijom i kvalitetnijom. Kod učenika koji se tek odlučuju koji jezik će učiti, pokušali smo pobuditi zanimanje za njemački jezik. Učenici Gimnazije odlazili su na radionice u Zagreb, koristili priliku da usavrše jezik u Njemačkoj i sklope prijateljstva s mladima iz cijeloga svijeta. Zainteresirani su polagali ispite. Što nam se sve nudilo i što će nam se ponuditi i ove školske godine možete pogledati u ovoj brošuri.

Uskoro će maturantima biti predstavljena i mogućnost studiranja u inozemstvu, posebice u Njemačkoj, putem Njemačke službe za razmjenu studenata (DAAD).

Jelena Vrhovec o boravku u Njemačkoj

Jedna od prošlogodišnjih stipendistica Goethe-Instituta bila je i Jelena Vrhovec, sada učenica 4. a. Ovdje možete pročitati čime su joj bila ispunjena tri tjedna i kako joj se svidjelo.

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Gimnazija "Fran Galović" / Ulica Dr. Željka Selingera 3/a, HR-48000 Koprivnica / gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr / ured@gimnazija-fgalovic-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju